Miért van szükség a barázdazárásra?

barazdazarasA helyes fogászati megoldásokkal tisztában lévő pácienseknek nem lehet új fogalom a barázdazárás.

Mivel azonban sokan nem tudják, mit is jelent pontosan ez, a tulajdonképpen a fogbetegségeket hosszútávon megelőző eljárás, érdemes tehát bemutatnia.

Barázdazárás gyerekeknél

Alapvető feladat, hogy nagy gonddal ügyeljünk a gyerekek fogainak az ápolására. Ennek egyik alappillére a maradófogak barázdazárása. Tudjuk, hogy a különböző barázdák, gödröcskék csábító lehetőséget jelentenek a lepedék megtelepedésre, már pedig mindez idővel fogszuvasodáshoz vagy még komolyabb betegségekhez vezethet.

A barázdazárás menete során azonban hermetikusan lezárják ezeket a barázdázott rágófelszíneket, így nem szuvasodhatnak el. A frissen előretörő fogakon érdemes elvégezni a barázdazárást. A barázdarendszer szuvasodása általában a fog előretörését követően két éven belül kialakul, a barázdazárással ennek lehet elejét venni.

Kinél javasolt a barázdazárás?

A barázdazárás mindenképpen javallott azoknak a gyerekeknél, akiknél intenzív tejfogszuvasodás zajlott le, vagy akiknek a frissen előbújt maradó fogán szuvasodásra utaló elváltozások jelennek meg. A barázdazárás menete fájdalommentes: a megszárított zománcfelszínt kezelik és viszik fel rá a barázdazáró anyagot, majd lámpával polimerizálnak, s szükség esetén akár korrigálják a felszínt.

Rate this post